Upoznajte trolove
Outlet akcija - Knjige po 250 dinara!
Hari Poter komplet
Upoznajte trolove
Outlet akcija - Knjige po 250 dinara!
Hari Poter komplet
Moja korpa

Vaša korpa je prazna.

TEREZA RAKEN

Emil Zola

Podeli sa prijateljima:

Broj strana 250
Format 14 x 21
Povez Tvrdi
Pismo Ćirilica
ISBN 978-86-505-1560-0

Dostupnost: Na stanju

Cena: 745.20 din.

Cena sa popustom: 372.60 din.

Vaša ušteda 50%

TEREZA RAKEN

Odzumiraj
Zumiraj

Priča o mladoj ženi, koju je ohola i naoko dobronamerna tetka nesrećno udala za njenog prvog rođaka. Terezin muž i rođak, Kamil, bolešljiv je i sebičan, pa Tereza ulazi u tragičnu aferu sa jednim od njegovih prijatelja...
Sam Zola u predgovoru objašnjava da je njegov cilj bio „proučavanje različitih temperamenata, a ne karaktera” i on svoj roman poredi sa naučnim istraživanjem.

Od istog autora

Tagovi proizvoda

Koristite razmak da razdvojite tagove. Koristite apostrof (') za fraze.

Sadrzaj taba PDF Odlomak.

Emil Zola rođen je u Parizu 3. aprila 1840. Detinjstvo provodi u Provansi, u Eksu, u društvu Pola Sezana koji će kasnije postati jedan od najvećih francuskih slikara. Ostavši bez oca, kad još nije imao ni sedam godina, odlazi s majkom u Pariz u nadi da će tamo lakše popraviti svoje materijalno stanje.

Dvaput je pao na maturi. Majka ne može više da ga školuje i on, bez volje, stupa u jednu carinarnicu kao pisar, da bi dva meseca kasnije podneo ostavku. Živi bez ikakvih sredstava na svojoj bednoj mansardi, hraneći se hlebom koji je umakao u ulje. Ali on ne gubi samopouzdanje, čvrsto veruje u nešto što živi u njemu i čeka da se obelodani.

U dvadesetoj godini postavlja sebi za geslo: sve ili ništa. Još tada veruje da će postati slavan pisac. Najpre piše stihove, zatim prelazi na prozu i za tri godine objavljuje osam knjiga.

U svojoj tridesetoj godini Zola je stvorio plan za ciklus romana Rugon-Makari, koji obuhvataju trideset jedan roman. Kroz sve ove romane, negde jače, negde slabije, jasno su ispoljene tendencije naturalističke književnosti: deterministička filozofija, gledanje na svet na dosta brutalan način, bez iluzija; svođenje gotovo svih radnji i misli na fiziološke uzroke; svođenje ljubavi na polni nagon; skoro namerno traženje bolesnih, moralno i fizički iskvarenih jedinki; mržnja prema postojećem društvenom i političkom poretku koji je odgovoran za to što je društvo pokvareno.

Veliki prijatelj istine i pravde, prekaljen u dugoj polemici sa svojim protivnicima, koji su napadali i pisca i čoveka, Zola nije mogao ostati ravnodušan prema Drajfusovoj aferi koja je 1894. uzdrmala celo francusko društvo, nego je, uveren u nevinost kapetana Drajfusa koga su optužili i osudili na zatočenje zbog špijunaže, uleteo u tu brutalnu borbu smelo i hrabro, ne zazirući od napada, kleveta i pretnji. Njegov članak Optužujem! socijalista Ged proglašava za „najveći revolucionarni čin stoleća”.

Zola je izveden pred sud i osuđen na godinu dana zatvora zbog uvrede nanesene vojsci. Na navaljivanje svojih prijatelja, on se sklanja u Englesku, gde će ostati jedanaest meseci, i vratio se tek kad je Kasacija poništila Drajfusovu presudu.

Smatrajući da je završio svoju misiju, Zola se povlači, vraća svom delu i piše još nekoliko romana. Rana i neočekivana smrt prekratila je njegovo stvaranje u punoj snazi i punom zamahu. Umro je 29. septembra 1902, kad je imao šezdeset dve godine, ugušivši se pri spavanju ugljenim isparenjima iz zapušenog kamina.