Upoznajte trolove
Outlet akcija - Knjige po 250 dinara!
Hari Poter komplet
Upoznajte trolove
Outlet akcija - Knjige po 250 dinara!
Hari Poter komplet
Moja korpa

Vaša korpa je prazna.

Predstavljen roman „Opet sam te sanjao“

Promocija romana „Opet sam te sanjao“ u Kući kralja PetraU Kući kralja Petra sinoć 3. decembra u prisustvu velikog broja posetilaca održana je promocija romana Opet sam te sanjao Ljiljane Šarac, na kojoj su pored autorke govorili: urednik izdavačke kuće Evro Book Svetlana Kurćubić Ružić, novinarka radija Beograd 202 Svetlana Mladenović, književnica Marija Miketić i profesor književnosti Andrijana Savić.

Roman Opet sam te sanjao, ljubavni i istorijski roman sa elementima trilera, posvećen je despotici Irini Branković Kantakuzin, ženi Đurđa Brankovića, koja je u narodu ostala poznata kao Prokleta Jerina, najviše zbog gradnje Smedereva. Pored istorijskog aspekta, Ljiljana Šarac u priču uvodi i našeg savremenika Damjana Šainovića, koji kreće u potragu za neobičnom ženom koja mu se javlja u snovima. Posle tragedije koja mu je obesmislila život, Damjan se iz Švajcarske seli u Smederevo i pokušavajući da spase seni despotice od lovaca na blago, pronalazi smisao u sopstvenom životu i mir blagosloven novom ljubavlju.

Prema rečima urednika Svetlane Kurćubić Ružić, Ljiljana Šarac je u ovom romanu donela posve novo i drugačije viđenje lika despotice Irine Branković, oblikujući je sasvim drugačije od onoga kako je despotica prikazana u narodnom predanju i epskim narodnim pesmama. Ona je po prvi put prikazuje kao ženu sa svim svojim strahovima, dilemama, strepnjama, prikazuje je kao majku, kao vladarku, kao zaljubljenu ženu, ali uvek i pre svega kao ženu, kao dostojanstveno ali krhko biće koje je tragično toliko da mu epitet prokleto mnogo više priliči zbog te tragike a ne zbog uvrežene predstave o surovosti i bezobzirnosti.

Ljiljana svesno i znalački dekomponuje predanje o prokletoj strankinji ne da bi izazvala senzaciju i da bi podišla savremenoj čitalačkoj publici, već zato što je sama uverena da je Jerina mogla biti odista onakva kakvom ju je opisala. Svojim romanom ona nastoji da ispravi istorijsku grešku koja je učinjena prema despotici, jer kao što mnogi izvori kasnije govore, Jerina je pre bila duboko tragična ličnost a ne surova vladarka koje je mogla imati uticaj i biti odgovorna za sve ono što ju je narod optuživao, pa čak i za propast srpskog carstva.

Novinarka Svetlana Mladenović je govorila o istorijskom aspektu romana i novom tumačenju despotičinog lika koji se određuje psihološki, sociološki i istorijskim kontekstom. Novinarka i autorka su saglasne u tome da epitet Prokleta više ne može da bude određenje za despotičin lik. 

Marija Miketić, autorka dvaju romana koje je objavila takođe za kuću Evro Book, dala je prikaz romana iz ugla doživljajnog čitanja, sestrinstva po peru, uživljavajući se u njegovu strukturu, poruke i novine koje roman donosi.

Opet sam te sanjao

Andrijana Savić je govorila o strukturi i kompoziciji dela, o tokovima pripovedanja, o polarizaciji između sadašnjosti i prošlosti, smrti i rađanja, ljubavi i prevari, i analizu zasnovala na različitim suprotstavljenim aspektima romana koji menjaju sudbinske puteve glavnih junaka. Uz čitanje odlomaka iz romana, autorka je govorila o dugotrajnom i izazovnom istraživanju najrazličitije građe, o motivima koji su je rukovodili u oblikovanju lika despotice i razlozima zbog čega je ona u njenom horizontu interesovanja.

Lepota ovog romana, prema rečima urednika, otkriva nam se između ostalog i u tome što autorka znalački vešto dovedi u vezu i spaja dve bolne i tragične duše. I Damjan Šainović i Prokleta Jerina su duboko tragične ličnosti bez obzira na to što obitavaju u dva sasvim različita sveta, u dve odvojene vremenske ravni, u sadašnjosti i prošlosti. U tome je univerzalna vrednost i poruka ovog romana da patnja i bol pripadaju svakom vremenu, a da je snaga bića u tome što ono iskonski želi da se uzdigne i oslobodi patnje, u čemu naposletku i Damjan i Jerina svako na svoj način uspevaju. Ali uspevaju zahvaljujući jedno drugom, obostrano se pomažući onako kako bližnji to treba da čine, i to je ono što ovom romanu daje univerzalnu vrednost, pa on ne samo da je savremen već je i svevremen jer pokazuje da ljubav prema drugom čoveku, empatija prema onome ko je u nevolji i naša iskonska i istinska želja da mu pomognemo i nas same dovodi do preporoda. Damjan Šainović i Prokleta Jerina uče nas upravo tome, da je naša snaga samo u onima koje volimo, u onima koji su spremni da bar nakratko ponesu naš teret, da nas svojim razumevanjem uspokoje i zaceljujući naše rane zacele i svoje.

Galeriju fotografija sa promocije možete pogledati OVDE.